Rubrik+Metoder.png

IDEDI kommer med skräddarsydda och verklighetsanpassade lösningar på era behov. Dessa grundar sig i olika metoder som utvecklats med koppling till IDEDI och som idag är självständiga verksamheter under Fryshusets organisation.

TFS logga.png

tillsammans för sverige

”Tillsammans för Sverige” är en verksamhet på Fryshuset med inriktning på interreligiös vägledning och utbildning bland unga med syfte att motverka främlingsfientlighet, rasism och extremism. Verksamheten utgår från de mänskliga rättigheterna och vill visa hur religion kan vara en väg till integration och en växtkraft för unga i arbetet för fred och förståelse. Genom workshops och storytelling som metod visar vi hur mötet mellan människor och tro kan vara en väg för att överbrygga klyftor och motverka fördomar. Här arbetar man genom att tala med istället för att tala om, och genom dessa möten kunna få en djupare förståelse för varandra.

Mer om Tillsammans för Sverige

RESOLUTION 2250 LOGGA.png

resolution 2250

Unga människor utgör halva jordens befolkning men är ofta exkluderade i fredsbyggande, konfliktlösning och beslutsprocesser. Den historiska FN resolutionen 2250 om unga, fred och säkerhet antogs den 9 december 2015 och berör unga personer mellan 18-29 år. Resolutionen understryker vikten av ungas deltagande och uppmuntrar världens ledare och andra intressenter att säkerställa ungas meningsfulla inkludering i fredsbyggande och beslutsprocesser. Resolutionen behandlar fem huvudområden: deltagande, skydd, förebyggande, samarbeten samt frigöring och återintegrering i samhället.

Unga Fredsbyggare

Inom Fryshusets olika verksamheter som möter unga i åldrarna 18-29 ser vi att unga idag finner sig i olika konfliktfyllda situationer där de saknar verktyg, erfarenhet och kunskap om hur dessa ska lösas. Genom projektet Unga Fredsbyggare erbjuds en utbildning anpassad efter målgruppen och den lokala kontexten i syfte att stötta de unga som har mandatet eller erfarenheten att lösa konflikter. Dessa unga som blir lösningen till att skapa ett fredligare samhälle präglat av ett medlande och öppet förhållningssätt istället för ett präglat av våld och hat.


Mer om Unga Fredsbyggare

Peace Leaders

 Peace Leaders var IDEDI:s internationella projekt i arbetet att bli en ledande aktör för genomförandet av FN:s fredsresolution 2250 om unga, fred och säkerhet samtidigt som vi sprider Fryshusets metoder internationellt. Idag är Peace Leaders en egen verksamhet och håller ledarskapsutbildningar i Latin Amerika, Mellanöstern och Afrika. Utbildningen hålls för unga mellan 18-29 år och ger dem verktygen att bli ledare och aktörer för fred i sina lokala och nationella kontexter. 

Mer om Peace Leaders

 
icthink.png

IC Thinking sverige

ICT är en forskningsbaserad metod och utbildningsprogram för att öka förståelsen mellan människor och motverka svart-vitt tänkande, polarisering och konflikt. Det är framtaget av forskare vid University of Cambridge och vi leder arbetet med att anpassa metoden till svenska förhållanden, i samarbete med IC Thinking (Cambridge) Ltd., Umeå och Uppsala universitet samt University of Cambridge.

Mer om IC Sverige

Skärmavbild 2021-01-05 kl. 11.35.41.png

VI behövs!

Vi Behövs! utbildar unga i krisberedskap och ökar viljan att delta som en resurs vid kris i sitt lokalsamhälle. Det är vår övertygelse att vi behöver ungas engagemang vid kriser för att lyckas hantera dem.  

MER OM VI BEHÖVS

 
Skärmavbild 2021-01-05 kl. 11.45.40.png

Vänd oss inte ryggen är ett treårigt demokratiprojekt finansierat av Allmänna arvsfonden. Projektet utvecklar estetiska metoder som ska underlätta och stärka hållbarheten i skolans demokratiuppdrag.

MER OM VÄND OSS INTE RYGGEN

Exit är Fryshusets avhopparverksamhet och finns till för de som är aktiva i radikala grupper och vill få hjälp med att lämna dessa, självklart anonymt och på dina villkor. Flera av de som arbetar i verksamheten har själva varit aktiva i olika radikala grupper och hjälper idag andra utifrån sina egna erfarenheter.

LÄS MER OM EXIT

Motorintresserad ungdom syftar till att skapa trygga ungdomsdrivna mötesplatser för unga med ett passionerat motorintresse, skapa delaktighet och inkludering i samhället för målgruppen och att utveckla den lokala orten.

Den huvudsakliga målgruppen är unga 13–25 år med intresse för motor tex. A- och EPA-traktorer och bilar. Projektet finns i Borlänge, Broby och Torsås och på varje plats utbildar vi unga team som får planera och arrangera aktiviteter för andra unga inom intresset.

LÄS MER OM MOTORINTRESSERAD UNGDOM