Ska%CC%88rmavbild+2021-01-05+kl.+11.08.37.jpg

Det krävs ett medvetet arbete mot att unga hamnar i utanförskap, destruktiva miljöer och konflikter. Såväl på nationell som regional- och kommunal nivå. En betydande del av det arbetet måste ske på lokal nivå i landets kommuner. Ungas utanförskap och konflikter som sker när grupperingar uppstår är idag ett allvarligt och växande problem i Sverige. Det är ett hot såväl på ett övergripande demokrati- och samhällsplan som för individer som på olika sätt riskerar att vända sig till destruktiva miljöerna såsom tex. gängkriminalitet eller våldsbejakande extremism.

Verktyg för demokrati är ett digitalt utbildningspaket som togs fram med stöd av medel från Allmänna arvsfonden och Folke Bernadotte Akademin i samarbete med flera olika svenska kommuner. Grundmaterialet till utbildningen kommer från IDEDIs Kunskapslyftet. Kunskapslyftet var en utbildningsinsats som vände sig till yrkesverksamma personer som möter frågor gällande våldsbejakande extremism.


Målgrupp för utbildningen är yrkesverksamma inom offentlig verksamhet och civilsamhället. Den är riktad både till personer som jobbar direkt med målgruppen men också till den som jobbar strategiskt. Utbildningen höjer kunskapen och förmågan att hantera denna problematik genom att ge verktyg för att forma hållbara insatser. Vidare möjliggör utbildningen för att utveckla samverkan mellan olika viktiga aktörer som jobbar för och/eller med unga på olika sätt. Utbildningen ger yrkesverksamma en gemensam kunskapsbas och ett språk att utgå ifrån för framtida demokratistärkande arbete. 

fryshuset171110_006.jpg

Utbildningen är uppbyggd utifrån fyra block som består av såväl filmat som skrivet material och finns tillgängligt på vår digitala plattform. Det sista blocket utformas utifrån era behov. Beroende på vilket paket som väljs kan ni välja att få handledning i genomgången av materialet eller att enbart få tillgång till det digitala materialet. Nedan följer ett exempel på upplägg.

Block 1: Risk- och skyddsfaktorer

Förståelsen om hur ungas delaktighet blir en skyddsfaktor när det kommer till att motverka att unga hamnar i destruktiva miljöer. Här får deltagarna en grundläggande teoretisk förståelse för främjande, förebyggande och inriktade insatser kopplat till risk- och skyddsfaktorer

Block 2: Hållbara insatser

Vi gör en djupdykning i ungas delaktighet som en skyddsfaktor och ett sätt att arbeta främjande och förebyggande. I detta ges verktyg för att implementera delaktighets strategier. Vi fördjupar oss i vem som blir involverad och hur man kan lägga upp strukturen för att ta fram relevanta insatser för att motverka problem som existerar.

Block 3: Fryshusets modell för ungas delaktighet

Detta pass handlar om hur vi jobbar på Fryshuset för att möjliggöra att alla unga, oavsett bakgrund och förutsättningar, vill verka positivt för samhället. Här kommer vi att gå igenom Fryshusets modell för ungas delaktighet. I detta block fokuserar vi på hur vi arbetar för att involvera unga som annars blir exkluderade. 

Block 4: Inriktat arbete - Vit makt miljön som case

I detta block ges verktyg för hur du som yrkesverksam kan arbeta med en målgrupp som befinner sig i, eller är på väg att lämna en destruktiv gruppering. 

Helheltsintrycket av kursen var väldigt positivt. Att vi hade lagt så lång tid mellan gångerna gjorde att de som deltog fick möjlighet att tillämpa vad de lärt sig. Det hann hända saker. De hade inte tidigare haft de här verktygen, och fick snabbt se hur de kunde använda dem praktiskt i sin verksamhet.
— Ewa Spasowski, Eskilstuna Kommun